Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Kanak-Kanak Ribena >

Meeting Terakhir PERMAI

Semalam. Selesai perjumpaan atau perhimpunan terakhir pimpinan Persatuan Mahasiswa Irbid Jordan sesi 2015/2016.

Meeting muhasabah yang terakhir ini pastinya yang bakal masuk dalam lipatan kenangan hidup seorang Qasrus.

Bermula jam 7 malam, pertemuan terakhir para pimpinan yang bakal pencen lagi 3 hari ni berlangsung di Bayt Wafa', Hijazi.

Macam biasa, saya kutip terus pengalaman. Cuba belajar. Meeting muhasabah JKK tidak sama dengan meeting muhasabah di peringkat Persatuan Zon, iaitu peringkat yang lebih tinggi. Bukan saja perbincangan tentang program yang telah dilaksanakan, muhasabah dasar pon tak ketinggalan untuk dimasukkan dalam agenda.

Tak tahu bagaimana mahu diungkap isi hati  melalui tulisan kecil di ruang ini. Semalam telinga menangkap satu kata-kata dari salah seorang rakan sekerja, ' Kalau kita renung balik setahun yang telah berlalu sampailah hari ni perjumpaan kita yang terakhir, kita dapat tengok balik betapa cantiknya tract yang Allah dah susun dalam hidup kita..'

Benar. Hati saya tak mampu langsung menafikannya. Memegang mandat dalam JKK Pembangunan Rohani saya kira bukan sesuatu yang as easy as ABC or Alip Ba Ta. Dengar 'Pembangunan Rohani' pun dah bikin bulu roma belakang tengkuk meremang semacam. Bukan mudah. Serius. Nak cover biah solehah dalam komuniti besar seramai seribu lebih ini begitu mencabar.

Mencabar dalam menyusun gerak kerja yang harus dijaga kualiti dan pencapaian akhir program.
Mencabar nak urus AJK di bawah kita yang pastinya memiliki pelbagai kerenah yang tak terjangka dek otak. Belum masuk fatrah yang sunggoh panjang untuk saya biasakan diri bekerja dengan Inche Bos yang luar biasa pelik punya happy-go-luckynya. Adeh.

Perit. Penat usah dicerita. Berkajang kertas pun belum mampu explain betapa menggilanya perasaan dan mood sepanjang sesi ini. Allah!

Setiap yang berlaku ada hikmah.
Besar hikmah saya terjun dalam PERMAI.
Banyak benda Allah ajar saya dari rakan-2 sekerja saya yang pastinya bakal saya aplikasi dan gunakan pula dalam team saya yang akan datang. Kerja lagi.. Adeh.

Inilah kehidupan. Pembelajaran.
Persatuan yang saya masuk tika ini telah banyak mengubah dan mengajar saya sebagaimana persatuan di sekolah dahulu melakukan hal yang serupa kepada saya.

Ikhlas. Cekal dan kuat semangat. Tersusun dalam urusan. Critical Thinking. Sabar. Cakna kebajikan. Tenang menyusun kata atau perancangan. Banyaaak lagi la! Pastinya semua ini begitu penting untuk masa depan saya ketika menjadi seorang doktor kelas. Biidznillah jika Allah izinkan diri ini berkhidmat untuk ummah.

Terakhir. Tiada kata lain mampu terucap melainkan infiniti penghargaan untuk seluruh rakan AMM PERMAI yang begitu banyak tinggalkan impak dalam muamalah saya dengan manusia.

Manusia is a complex creature in this world. One thing to deal with this creature is by learning about them through your dealing with them. HmduliLlah 'ala kulli hal. Terima kasih Allah for this opportunity. I really appreaciate it.

Hanya mengharapkan apa sahaja yang saya lalui dalam kehidupan yang sumpah sikit ini dapat jadikan saya hamba Allah yang betul-2 meletakkan pergantungan dan pengharapan kepada Penciptanya, bukan pada manusia. Tidak sama sekali.

_______________

Yesterday I told my friends that I had skipped my ** cycle. One question they asked me, ' Qasrus? Are you stress???'

Erk. Hehe.
I don't know.
Urm.. Maybe?

I need time to retreat myself. Do something that I love like writing what on my mind in this belog.

Wallah! Wishing you all guys to always make some du'a for me. May He gives me the strength to go through all these ibtila' and berkati my times, my life. In shaa Allah

No comments: