Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Kanak-Kanak Ribena >

GembiraKan HidopMu

Masa berlalu lajuuuuuu sekali.
Tit Tit Tit. Jarum jam berdetik.
Zass Zass Zass kalendar di pangkah.

Naaah. Hari ini sudah 7 haribulan!
Hari terakhir nak menghadap imtihan.

Satu jam lagi bakal masuk dewan.
Seploh jam lagi bakal terbang merentas awan.
Nak ke mana tu?

Malaysia ! 😂

Baru tadi rasa stress dan tertekan.
Exam dah hampir tapi tak sempat mengulang.
Tempat exam pula dah lama tak jejak kaki. Hampir setahun , maka ingat-2 lupa kat mana lokasi.
Pergi exam sendiri sebab ramai dah kengkawan yang menapak balik dulu Malaysia tinggalkan minoriti yang masih perlu habeskan imtihan.
Kawan pula minta bantu hantarkan barang di tempat yang jauh dari tempat exam. Mudah saja, cuma hantar. Tapi hati tetap rasa berat. Serabut.

Macam hilang punca.

Tapi, tetiba dibisik satu suara.

Tips untuk tenang -- Gembira.

Cuba gembira walau hati menafikannya.
Cuba gembira walau jiwa tengah kacau bilau bagai nenek kucing baru kehilangan cucunya.
Cuba untuk gembira, maka ketenangan akan menyapa.

Tarik nafas laju laju.
Qas, jum gembira!

Gembira nak exam.
Gembira nak cari tempat peperiksaan.
Gembira nak hantar barang.
Gembira jalan sendiri-sendiri melilau dalam universiti.

Dan . .
Berkesan !
Dah rasa sedikit tenang.
Keserabutan dah lari yang tinggal hanyalah senyuman di wajah yang kian berseri. Berseri sebab beberapa detik lagi bakal merdeka. 😂😂

Serius.

Dalam hidup ini, sentiasa positif. Biar kena hempap apa pun jenis ujian, terus senyum dan positifkan minda. Maka, everything akan jadi smooth dan mudah.

Paling penting, tolong jangan lupa ini : ( رب يسر ولا تعسر )

😊

*Muhun doakan saya ; Moga dapat berperang dengan penuh skill dan bergaya di dewan peperiksaan dan dapat sampai ke Malaysia dengan bahagia.


Salam Ramadhan Al-Mubarak.

Qasrus Syuhada
7062016
Irbid, Jordan

No comments: