Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Kanak-Kanak Ribena >

Sehari SebeLom Exam


" Qas, bittaufiq untuk lagi 2 papers. Go go goooo ! "

Ternganga saya dibuatnya. Dia bercakap sambil buat gaya kungfu panda . Dahsyat.

Tak pernah tengok dia begitu bersemangat. Selalu nampak malu-2 arnab saja dia. Aneh.

" Eh. Lagi 3 papers la awak . . " Saya membetulkan.

" Oh ya? Gooo! Lagi 3 papers. Awak boleh! "

Huh? Aneh dia ni.

" Erk, awak balek Malaysia bila ? "

" Hari ni. Malam nanti pergi airport. " Senyuman paling indah bak ratu semut baru jumpa calon suami dilemparkan kepada saya.

Waaa! Patutlah bahagia semacam!
Sememangnya pelajar Dentist dah tamat berjihad di medan peperiksaan lebih awal dari pelajar Medik. Maka, berhip hip horrey mereka counting down untuk pulang ke Malaysia dan menikmati momen-2 iftor dan sahur bersama famili terchenta.

Saya ? Masih bergelut dengan imtihan yang masih mengasak kepala. Hari ini dua papers ; management dan ethics.

Esok, satu paper Final. Dan ... Lepas tu? Habes !
Malaysia, Mu tunggu aku datang.

Hari ini juga hari pertama berpuasa di Jordan . Tatkala ahli bayt rumah sendiri sudah lesap belaka , mujur ada teman yang sudi tumpangkan rumah. Kalau tidak... terpaksalah hari ni sahur makan hati dan iftor dengan air mata .

Esok lusa bakal menyaksikan pemergian teman-2 yang bakal berangkat ke Tanah Suci Makkah untuk menunaikan umrah. Untung sangat! Berpuasa di sana tentunya memberi manifestasi syukur dan rasa yang luar biasa indah.

Didoakan semoga puasa kita kali ini lebih baik dari sebelumnya. Garap Ramadhan kita lebih cantik dari tahun-2 lepas.

Bukan semua orang Allah beri kesempatan untuk menjadi tetamu Ramadhan. Ada orang yang meninggal padahal sehari saja lagi Ramadhan mahu sampai.

Maka, anda yang masih hidup.
Allah telah peluang mengutip pahala buat bekal di akhirat sana. Dia juga dah kurniakan kudrat untuk anda berjuang menahan diri dari makan dan minum serta melatih diri untuk menjadi orang yang bertaqwa. Dodabes okay. 30 hari kursus tarbiyah kita dah bermula. Semoga sukses sehingga ke akhirnya.


By the way, doa orang berpuasa ni lain macam sikit kualitinya. Maka, muhunlah jasa baik kalian semua untuk mendoakan kesejahteraan perut saya dan juga akal fikiran saya yang bakal berentap sebentar lagi di dewan peperiksaan.

Saya ada sekaki payung saja ni untuk dibuat senjata. Bazooka dan M16 takde. Semoga saya menang la dalam pertempuran ini. 🌂


May Allah ease . Salam Ramadhan Al-Mubarak. :)

Qasrus Syuhada
06062016
Irbid, Jordan

No comments: