Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Kanak-Kanak Ribena >

Susah Nak Cari Lelaki Macam Ni . . .


" Akak tahu tak? Dulu masa sebelum kahwin, kakak ipar saya tu student biasa saja. Lain dengan abang saya yang memang selalu cemerlang. Maintain. Saya salute dengan abang. "

Saya mendengar. Tak mahu menyampuk bila melihat dia sangat eksited membuka cerita .

" Tapi, saya kagum sangat bila kakak ipar saya boleh improve study dia sejak berkahwin dan akhirnya grad dengan cemerlang, sama macam abang "

Wow! Hebatnya. Jarang saya mendengar kisah sebegini. Apa yang mendorong kejayaan senior dentist saya yang sorang ni?

Sebelum ni, saya acap kali bertembung dengan abang dan kakak iparnya itu di library universiti. Study berjemaah. Sekali tengok macam adik dan abang :) Kadang-2 bertembung juga di stesen bas universiti. Ke mana-2 bersama memandangkan mereka berdua satu course yang sama , satu batch pula.

" How are they doing that ? "

" Saya pernah pergi rumah abang masa diorang still study sini. Yer la, rumah saya tingkat atas je. Rumah diorang tingkat bawah. Selalu boleh lepak. Hehe "

Saya tersenyum. Dia memang rapat dengan abangnya. Itu pengakuannya dahulu.

" Apa yang saya selalu nampak , abang tak pernah bagi kakak ipar buat kerja rumah melainkan tugas memasak saja. Abang nak kakak tak penat buat kerja rumah dan boleh fokus study. Hatta, waktu memasak pun abang akan duduk kat meja makan dan buka buku teks. Dia akan baca buku dengan kuat supaya kakak dapat dengar juga. Tugas-2 lain macam kemas rumah, basuh pinggan , basuh pakaian... semua abang buat dengan senang hati. "

Kagum.
Adik, cerita la lagi .

"Saya untung sebab rumah saya pakai mesin auto. Kagum jugak dengan abang sebab dia basuh baju dengan mesin manual kut. Kalau saya yang kena pakai mesin manual, konfem saya futur awal. Kagum dengan abang. Dia tak benarkan kakak bantu kecuali sedikit. "

Susah tu nak jumpa lelaki yang boleh handle kerja rumah yang selalu disettlekan oleh barisan mak-mak kita kat Malaysia sana. Fuh.

"Akak tahu ? Kakak ipar saya dulu sebenarnya biasa-2 saja. Lepas kahwin baru nampak perubahan. Tudung semakin dilabuhkan. Pakaian pun longgar. " Dia tersenyum . Tak jemu memuji abangnya.

" Bagusnya abang awak. Untung kakak ipar awak, kan? "

" Dulu, masa dia bagi tahu mama yang dia nak kahwin , mama macam ragu-ragu sebab diorang muda lagi. Tengah belajar pula. Mama bimbang study diorang terganggu. "

" Habis tu, apa yang abang awak buat ? "

Dia ketawa. " Abang tak putus asa sebab dia memang betul-2 suka akan kakak. Walaupun abang dah memang bijak , dia study lagi kuat untuk dapatkan result yang lagi hebat . Dia nak buktikan pada mama yang dia boleh jaga dan maintain study dia. "

" Then , mama awak setuju ? "

" Aah. Mama akhirnya mengalah. Bila dah dapat restu mama , diorang pun kahwin. Abang kahwin bukan cuma untuk suka-suka. Dia bawa tanggungjawab yang besar dan janji dengan diri dia untuk pastikan kakak pun cemerlang dalam study. Akhirnya, dia berjaya buktikan bahawa impiannya bukan mimpi kosong. He really made it. "

Alhamdulillah. " Semoga urusan kerja diorang dipermudahkan di Malaysia. Akak doa moga awak pun dapat pasangan hidup yang baik , insya-Allah "

" Akak, bukan senang kan nak pilih calon suami ? "

Saya mengangguk. Betul. Lelaki memang ramai tapi lelaki yang benar-2 bertanggungjawab amat sedikit. Masih ada, jangan bimbang.

" Sebab tu kena pilih yang terbaik dan tak boleh terburu-buru. Nak pilih pasangan hidup sampai syurga bukan boleh pilih macam kita pilih lemang untuk dibuat juadah hari raya. Perlu banyak musyawarah dan istikharah. Doalah. Mudah-mudahan Allah beri kita yang terbaik . "

" Akak, mama saya pesan pilih lelaki yang betul-2 nak pada kita . Mudah-mudahan dia akan lebih bertanggungjawab dan berkorban untuk bina keluarganya. "

" Kheir, insya-Allah " :)

After all, Allah sentiasa tahu apa yang paling terbaik untuk hamba-Nya.

Jika buntu dan samar-samar untuk memilih jalan kehidupan, pulanglah pada Dia. Minta dan rayu pada Dia. Dia dengar dan Dia pasti akan beri apa yang kamu pinta.

Jodoh itu rahsia Tuhan. Usah cuba menduga-duga.

Kelak nanti apabila sampai masanya, Allah akan bentangkan jalan.


Sekarang nak kena buat apa?
Kena usaha. Usaha untuk menjadi hamba Allah yang soleh. Jaga aurat. Jaga solat. Jaga hati mak ayah. Lengkapkan diri dengan ilmu ; ilmu kehidupan -- ilmu yang akan melentur peribadi anak-anakmu kelak.

Be prepared.

18062016
Sik,Kedah

No comments: