Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Kanak-Kanak Ribena >

Yerterday, I HATE English. Today, I LOVE English

Berbual dengan adek bongsu yang dah setahun tak pernah jumpa di alam nyata . Semakin 'pemuda' bila saya lihat dia di hadapan mata. Padahal , beliau baru enam belas tahon usia.

" Angah, kenapa orang selalu gelak bila adik try speaking ? "

" Kenapa depa gelak ? "

" Depa kata adik guna broken english . "

" Cer try. "

" Contohnya . . . Are you try find death with me ?? "

😂😂😂

Sorry dik. *Laugh with tears*
Rasa nak berguling atas lantai masok bawah katil.

" Memang broken , dik. Takpa. Nanti angah ajar guna English yang betul. " *Sambung gelak*

----

" Angah ni, pi Jordan , balik Jordan . . Sama saja ! " Dia membebel.

Hairan. Sungguh saya tak faham. Apa maksudnya ?

" Apa yang sama ? "

" Tak membesaq. "

Cis. " Tapi angah dah makin tinggi la. Tinggi bertambah 2 cm taw! "

" Tapi, tetap kecik jugak. "

Grr. " Are you try find death with me ?? "

*Si kakak dah berjangkit guna broken english* 😭

Sememangnya , dulu pon saya memang guna broken English. Broken English is my language. Grammar berterabur. Struktur ayat tunggang-langgang macam Titanic nak karam. Memang sungguh tak pandai.

Tapi, sebab ada sorang kawan yang selalu support , paksa pergi library cari bahan bacaan bahasa Inggeris , selalu bantu memberi maksud untuk vocabulary baru yang kita tak faham , sedia betulkan pronounce kita yang salah , akhirnya saya mampu improve.

Dulu, saya memang dah putus asa. Sejak dari zaman UPSR, memang rasa tak boleh GO dengan English. Masa PMR pun. Bila naik form 5, lagi bertambah bimbang dengan SPM untuk subjek English. Tak putus-putus doa, asal boleh lulus. A- pon boleh la. Saya perlu dapat A lurus untuk apply biasiswa. Harap.

Akhirnya, Allah beri lebih. Lebih dari A- . Sungguh tidak disangka. Berkat doa ibu dan abah juga tu.

Hatta sekarang, dengan pembelajaran yang 100% dalam English dan pergaulan dengan batchmates yang 80% Arabians around the world -- Jordan, Egypt,Arab Saudi, Kuwait, Syria, Bahrein dan Palestin ( memang English diorang fluent macam native speaker ) , akhirnya saya dah boleh faham bila orang speaking , boleh juga bermuamalah dalam English dan boleh juga writing in english. Amazing!

Kuncinya ?

Yakin . Walaupun kita belum ada kemampuan, jangan penat berusaha dan mencuba.

Saya pegang satu sahaja, usaha yang sedikit tapi berterusan mampu menghasilkan perubahan. Asal kita istiqomah!

Jangan bimbang grammar masih longgar .
Jangan takut vocabulary masih di tahap sekolah rendah.
Jangan gentar bila pronunciation masih bunyi melayu.
It's okay guys. Hentam saja. Yang penting orang boleh faham apa yang anda tuturkan.
Once anda dah berani guna bahasa ini, sedikit-sedikit anda akan improve dengan sendirinya.

Saya suka belajar dari Chinese. Diorang sangat confidence bila speaking walaupun pada hakikatnya English diorang pun bukan dalam skema penggunaan yang betul. Tapi, tak apa. Orang tak kisah pun. Hatta kalau anda sendiri dengar diorang speaking pun anda hanya ternganga takjub. Tak sempat pun nak detect salah diorang keseluruhannya.

Berani la mencuba. Broken lebih baik dari bacul untuk mencuba.

:)

Belajar bahasa asing memang rumit. Tapi, kalau terus belajar setiap hari, insya-Allah Allah bantu. Man jadda wajada.

Untuk sesiapa yang dah boleh kuasai bahasa asing dengan baik, bantulah kawan-2 yang masih bertatih. Jangan pandang rendah pada mereka walau sebesar baby mikroorganisma pun.

Percayalah, kebaikan anda membantu mereka takkan pernah sia-2 . Allah lihat. Manusia ingat. Saya sendiri , belum pernah lupa jasa baik teman yang dah pernah menjadi tutor English saya ketika zaman saya belum pandai English dahulu.

Semoga Allah merahmatinya. :)

17062016
Kulim,Kedah

No comments: