Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Kanak-Kanak Ribena >

Belajar Kena Rajen !

Kalau belajar pun malas.
Jangan mimpi nak jadi penyelamat ummah.
Betulkan diri sendiri itu terlebih dahulu.

Kerana agen pengubah masyarakat bukan hanya yang tahu bercakap itu dan ini.
Kerana dunia perlukan orang yang hebat dalam bertindak.
Dan kerana dunia perlukan orang yang berilmu untuk menyinar cahaya dan membawa satu perubahan.."

Zass Zass

Uu. Retak jantung.

Baru tadi pula teringat semula kata-2 doktor masa dalam kelas.

" Tinggal beberapa bulan lagi kamu akan masuk clinical. Bila kamu masuk clinical, benda penting yang kamu kena jaga ; respect senior, jaga masa dan komitmen pada hospital. Sekarang ( masa pre-clinical ) , kamu masih boleh main-2 lagi, tidur dalam kelas, belajar biasa-2. Nanti bila dah masuk clinical, Sama ada kamu kena jadi seorang yang kompeten atau kamu akan di-kick out from hospital ! "

Nganga.

Saya yang tersengguk ketika itu ( sebab otak tak boleh laju-2 nak brain explanation doktor ketika menjawab soalan seorang classmate - dalam bahasa arab ) cepat-2 angkat bulu mata, tahan eyelid dari terus menghadang pandangan.

Allahu duktur...
Sentap mak, nak.

Hari ini hari second last saya belajar system dalam dunia pre-clininal. System terakhir tika ini yang saya tengah struggle adalah Urogenital System, Sistem Pundi Kencing dan Reproduksi Manusia. Whahaha. Kelakar pulak bila ditranselit dalam bahasa Melayu. Eheh

Merenung kertas-2 nota yang bertimbun perlu diselak sehelai-sehelai untuk ditatap dengan penuh rasa chenta setiap ilmu yang terkandung di dalamnya, hati saya kadang disebat rasa penat dan mahu berhenti.

Bukan berhenti seminit dua.

Tapi nak Berhenti berjam-jam untuk membuta di siang hari atau boleh juga untuk isi masa dengan goreng cucur cekodok dan sedekah pada jiran 40 rumah depan,belakang, kanan dan kiri atau terasa mahu scroll efbi tanpa henti sampai hari esok menjelma tinggalkan hari ni yang semakin memudar semangatku yang tinggal. Aduhai.

Tapi, tekad yang kuat tetap menahan diri. Target untuk menghabiskan 5 nota dalam sehari dan mengkhatamkan semua nota dalam tempoh masa seminggu sebelum tarikh exam cuba saya aim dengan sepenuh jiwa raga peti ais dan baldi.

Bukan senang.

Tiada siapa juga bilang ia mudah.

Cuma, ingatan saya cepat dan segera menangkis rasa susah tiap kali mengingatkan bait-2 kata yang saya pernah jumpa tempoh hari,

' Membayangkan kemanisan di penghujung akan memberi kamu semangat di permulaan '

dan juga kata-2 ibu,

' Angah belajar rajin-2 yek. Cepat-2 balik duduk dengan ibu. Kerja dekat-2 rumah kita , nanti boleh teman ibu selalu. Ibu selalu duduk sorang kat rumah, tak ada sesiapa dengan ibu. '

Sob sob.
Sekarang ni, benda paling muhim jiddan fi hayati adalah terus untuk...

Positif.

Pemikiran yang jauh dari kelodak, jernih dengan aura-2 atau caj positif sangat penting buat saya ketika ini.

Struggle dan berjihad ilmu dalam bidang perubatan ini memang sungguh-2 mencabar kekuatan emosi malah ia juga berpotensi buat anda semakin menggemok (badan atau pipi) kerana banyak makan selepas stress belajar. Hahaha.

" Qasrusssss! Go!!! Sikit lagi, jangan berhenti! Ingat Allah banyak-2. "

ItuLah motivasi setiap hari yang diri saya jerit saban hari. Walau tak guna mikrofon, kata-2 inilah memang melantun kuat , bergetar dalam jiwa lalu menahan diri saya dari cobaan mahu futur atau berhenti.

Susah. Itu biasa. Tapi, saya tahu, kesusahan atau susah-payah dalam mengharungi pembelajaran hari inilah yang begitu worth it, sangat bernilai di kemudian hari. Sangat best dan begitu masyukkk untuk dicerita pada anak cucu kelak ketika berbedtime story. Hehe

Sama la. Orang mukmin kelak, ketika di syurga, pastilah kenangan susah-payah dalam perjuangan serta pengorbanan ketika di donia akan menjadi memori paling indah untuk dikenang.

Susah VS Indah.
Pahit VS Manis,

Memang tak masuk ( contradicted ) kalau ditafsir pada akal.
Tapi, hukum alam itu berbeza. Kesusahan itulah yang bakal membuahkan kemanisan.

Pernah dengar kan?
Mujahadah itu pahit, kerana syurga itu manis. Eheh.

Begitulah hidup saya yang sedang saya fikirkan sekarang.

Bila menatap wajah-2 kepuasan dalam kegembiraan para seniyor Tahun 6 Perubatan yang baru sahaja graduated, saya jadi meninggi rasa ingin terus belajar dan belajar.

I just say to myself, if they can finish it, why I can't?
I can do it too !

Just imagine one day, everyone will call me ' duktur ' and I will make a ward round while wearing a white lab coat with stethescope .


Awesome!

And.. you know what?

One thing that absolutely gives me strength until now is my mom. Her du'as for me through day and night always keep me strong day by day. Hmdulillah, may Allah bless her.

But..

Hey friends! Don't forget me in your du'as. I also really need du'as from the 'solehahians' like you all, girls. :)

May Allah ease our struggle and keep us in His protection, inshaAllah.

22052016
Irbid,Jordan

No comments: