Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Kanak-Kanak Ribena >

Futur Di Hari Mengira Tarikh Exam

" Sedihnya dunia ni.....! Ramai yang pakat habis dah exam.
Ada yang siap nak ke umrah.
Ada yang dah balik Malaysia.
Ada yang dah boleh ziarah sini-sana.
Rumah sendiri pon makin susut manusia di dalamnya.
Tinggal Angah saja yang agak lambat habes exam. Start pon belum.
Sorang-sorang saja nanti kat rumahhhh bila nak dekat puasa.
Sahur nanti sendiri. Bukak puasa pon seorang diri.
Sedihnya!
Huwa a a a 😭😭 "

*Tadah Air Mata Dalam Cawan*

" Dalam kubur nanti pun sorang-2 jugak.
Baca Lailaha illa Allah .
Allah kan ada . . . ? " - Abah

Gulp.

Deepnyer. Tak jadi dah kita nak emo lebih-2.

*Sedut semula air mata*

" Angah . . Adatlah.

Ada itu lawannya tiada. Suka itu lawannya sedih. Hari ni, kita dalam duka. Tempuh! Ujian Allah.

Yang penting kita kena ingat, kita kena bertanggungjawab. Tanggungjawab angah study. Jadi, itu pentinglah. Tak ada mood sekalipun, nak atau tak nak, tetap kena terus belajar. Ada kawan atau tak, itu cuma persekitaran. Kitalah yang kena kuat. Kena hadapi.

Fatrah menghampiri exam ni, masa itu sangat emas. Jangan biar ia terbuang macam tu sahaja disebabkan mood yang tak elok. Hasil positif usaha kita nanti akan nampak di kemudian hari. Result usaha keras kita itu yang akan bayar balik segala pengorbanan dan kedukaan kita hari ni.

Jadi, kena kuat. Nak kuat, serah diri pada Allah. . . " - Ibu

Tudiaaa...

Kering terus air mata kita. Kering-kontang macam kemarau 7 tahun masa zaman Nabi Yusuf.

Duhai.

Tiada yang menguatkan diri yang lemah melainkan Allah yang kuat.

Tiada yang memberi kebahagiaan saat diri kita luka melainkan Allah yang hebat.

Semoga Tuhan mengurniakan kudrat lebih ciket pada si kecil ini. Macam tak biasa dia duduk sorang-2 kat rumah padahal masa Tahun 1 dulu pernah saja hampir berbulan duduk seorang. Survive je. Hidup je sampai hari ni. Dah naik Tahun 3, manja berlapis. Tumbuk kang. *Dush* *Dush*

Hurm, sebenarnya.. .. .. Aikenduit la. AiKuad. Kan?

Allah is always by your side.
You are not alone, Qas!

31052016
Irbid,Jordan


P/S: Muhun puan-2 doakan budak ni sorang. Dia ni memang laguni, mudah distracted. Kalau puan-2 nak kasi taujihat, nasihat, atau hantar makanan free ke rumahnya pon buleh . Boleh sangat. Sangat-sangat.

No comments: