Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Kanak-Kanak Ribena >

Adakah Kerana Aku BODOH ?

Bila rasa susah dalam belajar , ingatlah jangan sesekali label diri sendiri dengan perkataan 'bodoh' .

Awak cerdik sebenarnya.
Ingat tak dulu masa mula-mula nak hafal sifir 1 sampai sifir 12 ?
Mula-mula rasa susah bila tengok nombor berderet-deret tu.
Tapi , kalau hari ini (sekarang) kita tengok balik sifir , kita mesti akan kata ,

'It is sooo easy. Pelik kalau orang cakap sifir tu susah. Senang macam nak buka picu alat pemadam api je kut.' *Flip the umbrella*

Kenapa kita boleh cakap senang ?

Sebab kita dah hafal sifir itu. Banyak kali ulang. Banyak kali guna. Guna pula buka waktu exam saja, dalam hidup seharian pun kita masih guna.

See?

Semua ilmu pun macam tu.
Ulanglah. Hafallah. Lazimi murojaah.
InshaAllah, ilmu itu akan lekat dalam dada.

' Erk. Susahlah nak hafal. Otak saya dah tumpul. Saya dah tua '

Kamu salah.
Otak kamu masih boleh berfungsi dengan baik.
Kamu masih boleh serap banyak lagi ilmu.
Kapasiti otak yang Allah cipta untuk setiap manusia itu sangat luas. Sebab itu orang berusia 60-an pun masih boleh dapat master, phD dan sebagainya.

Jangan cakap ' otak sudah tumpul ' , tapi cakaplah yang ' aku banyak dosa , sebab itu ilmu payah masuk '

Kadang-kadang, kita sengaja nak ponteng kelas atau bermalas-malasan pergi ke kelas.
Kadang-kadang, kita tak hormat guru di hadapan yang sedang mengajar. Kita main henset , main game , main set set tom bak dengan kawan hadapan.
Kadang-kadang, kita tak hormat mak ayah.
Kadang-kadang, kita tak jaga mulut , mata dan telinga dari bermaksiat kepada Allah.
Kadang-kadang... Hurm. Banyak sebenarnya kadang-kadang kita ni, kan?

Maka, lazimi solat sunat taubat, istighfar dan sadaqah. That's all what you can do. Remember in your mind that ilmu itu cahaya dan cahaya tidak akan sesekali menembusi hati yang kotor dan gelap. Gelap dengan dosa. Tinggalkanlah dosa besar dan kurangkanlah dosa kecil.

Antara faktor lain kenapa kita susah nak dapat ilmu walau dah beratus kali baca muka surat atau ayat yang sama adalah disebabkan pemakananan.

Cari makanan yang halal dan suci cara penyediaan dan bahan-bahannya.
Cari tukang masak yang solat dan menutup aurat.
Zaman belajar ini, usahakanlah untuk kurangkan makanan yang masam atau jajan atau yang banyak perasa. Tak elok untuk kesihatan neuron dan tak elok juga untuk buah pinggang.

' Hurm, otak saya senang je nak osmosis apa yang dah dibaca. Masalahnya, saya tak ada masa nak membaca dan ek... kadang-kadang rasa malas juga nak membaca '

Malas. Ubatnya rajin.
Kamu akan rajin apabila kamu ada masa yang cukup dan ada fokus yang tinggi.

Sebab itu, buat peruntukkan masa study dan jadikan masa khusus untuk study itu masa yang berkualiti.
Kualiti? Macamana nak jadikan masa study berkualiti?

Pastikan perut tidak dalam keadaan kebuluran macam zaman Perang Ketiga Dunia.
Letak tepi henfon , ipad , laptop , atau segala gadjet yang kamu ada. Tak ada kekuatan ? Off WIFI.
Cari tempat yang tenang, merdeka dari kebisingan manusia dan ada pencahayaan serta pengudaraan yang baik.

:)

See?
All of that can make you easy in your studies as long as you wanna do it.

Ingat, kamu tak bodoh.
Kamu cuma perlu lakukan sedikit perubahan sikap dan cara hidup , lepas tu , kamu pasti akan rasa kamu bijak.

Bijak meninggalkan kebiasaan yang salah dan melakukan rutin yang betul.

:)

21072016
Ramtha, Jordan

Image result for student life

No comments: