Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Kanak-Kanak Ribena >

Antara Kedai Kek Dan PMR ; Aku Di Persimpangan

Dulu masa saya belajar di sekolah menengah ,
Saya buat part-time ; buka kedai kek sendiri .
Saya buka kedai tanpa modal .
Bila perniagaan dah makin maju, untung dah banyak ,
saya upgrade kedai saya supaya jadi lebih baik .
Dari hari ke hari , semakin ramai yang datang membeli kek.

Syukur sangat. Tapi tu la...
Saya tinggal di asrama. Kat asrama mana boleh bawa
laptop atau komputer . Internet pon tak ada . Aduhai .
Maka, saya hanya mampu uruskan perniagaan kek saya
apabila balik bercuti. 2 minggu sekali.

Tak silap saya , masa tu nak dekat PMR dah.
Saya sepatutnya tumpukan perhatian pada study .
Tapi, bila balik je kampung , konfem saya tak study .
Sebabnya? Saya lebih pentingkan perniagaan saya tu la..

Tapi , sampai satu hari , hurm...
Entah macamana, ada subjek yang saya dapat terok sangat.
Dah tak ingat subjek apa , tapi memang terok la.
Saya target dalam ujian bulanan ( sebelum PMR ) untuk dapatkan
9A tapi sebab subjek tu je yang ada problem , target saya hancur lebur bagai raksasa yang di'fire' otromen tiga. Debu jadinya.

Nanges.

Sejak itu, saya rasa insap sangat . Saya tak nak gadaikan
pelajaran saya hanya kerana nak kejarkan kekayaan yang
tak mampu digapai tangan . Untung perniagaan yang mencecah
jutaan ringgit tu tak dapat pon saya nak guna untuk hantar
ibu abah saya pergi umrah. Alah.. Nak beli maggie sepaket pon
mustahil jiddan . Akhirnya , saya ambil keputusan jitu setelah
memasang tekad yang utuh untuk pencen berniaga.

Satu hari , lepas kaki jejak saja rumah ( ketika pulang bermalam ) ,
saya terus serbu komputer . ON segera PC dan terus mata ini cari
sesuatu . Hari itu , saya tekad . Segala-galanya bakal saya
cantas. Sebab saya mahu berubah. Kalau tidak hari ini, bila lagi?

Dengan lafaz ' BismiLlah ' , saya terus delete Game
CakeMania yang sangat saya chentai itu . Dah hampir
setahun saya usahakan kedai kek yang mewah itu atas
titik peluh saya. Kadang dari pagi sampai malam berusaha
untuk buka kedai sepanjang masa , nak jana pendapatan lebih.
Nak naik level baru.

Tapi, lepas saya sedar kechentaan pada kedai yang tak wujud
di alam nyata itu telah sedikit hampir merobekkan masa depan saya,
saya terus ambil keputusan drastik untuk buang segala-galanya dari hidop saya. Selepas itu, kehidupan saya makin stabil dan aman damai.
Ibu dan bapa burung di awanan masih bebas terbang mencari rezeki untuk anak-anak makan walau saya dah pencen berniaga.

Bahagia.

Oleh itu wahai teman, usah terperangkap dengan sesuatu yang menyeronokkan kerana tak semua benda best itu baik dan tak semua benda tak best itu tak baik.

Kadang-kadang, mahu move on or let it something go tu bukan mudah. Tapi, kita kena jugak paksa diri sendiri untuk kuat dan moving on.

Sebab , kalau bukan kita yang berubah , siapa lagi nak ubah kita ?

Siapa lagi, puan-puan ?

07092016
Kulim, Kedah

Image result for cake mania

2 comments:

Anonymous said...

lah,, cik qasrus.. den ingat ekau ado kedai kek betul2. hahaha

Anonymous said...

Okay, ni kelakar..