Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Kanak-Kanak Ribena >

Kenali Pakar Bedah Tertua di Bumi !

Kenali Pakar Bedah Tertua di Bumi !

Beliau la Alla Ilyinichna Levushkima, berumur 87 tahun dari Rusia.

Hingga kini masih bekerja sebagai surgeon di hospital. Wow!

Beliau ini memegang rekod baik sebagai pakar bedah dengan 'zero fatality' sepanjang melakukan 100 pembedahan dalam masa setahun. Fuh!

Kalau nak tahu lagi ,
Masa di zaman rebung lagi hingusan , beliau bercita-cita nak jadi Geologist tapi tup tup ditakdirkan dia terbaca buku-buku tentang doktor yang akhirnya mengheret inspirasi dirinya ke arah bidang pembedahan.

Kerana tingginya cuma 150 cm, hanya kurang 4 cm dari saya ( eh? ) , maka setiap kali beliau mahu menjalankan pembedahan , pembantunya akan bagi small platform untuk dia berdiri di atasnya.

Memang beliau ini pakar bedah tertua juga di Rusia dan walaupun terlalu tua , matanya masih elok dan tangannya tak shake . Lagi hebat bila masa beliau berumur 67 tahun m beliau dah buat perform sebanyak 10 000 pembedahan! Ayuhlah kita ternganga beramai-ramai.

Beliau hanya berkerja selama 4 hari bermula pada jam 8 pagi ( terima patient ) di klinik dan akan pergi hospital pada jam 11 pagi untuk bedah-bedah orang.

Beliau tak pernah berkahwin tapi tetap mempunyai anak di bawah tanggungan. Itulah dia 8 ekor anak kuching yang dia kutip dari tepi jalan dan menyelamatkan makhluk Tuhan yang tidak berdosa itu dari mati katak begitu saja tanpa sebarang pembelaan. Burung-burung pun selalu terbang dan hinggap di tingkap rumahnya sebab beliau ni suka sangatlah bagi makanan pada burung-burung itu.

Alla Ilinichna tinggal di apartment . Bila dia tak bekerja yakni cuti , dia akan menjaga anak saudaranya yang OKU.

Alla tahu rahsia kehidupan. Baru-2 ni beliau dianugerahkan ' Anugerah Vocation ' dan diiktiraf sebagai doktor terbaik di Rusia. Memang patut beliau menerima anugerah ini atas kesetiaan, kompeten dan tingginya komitmen dalam berkhidmat. Orang lain tak shabar-2 nak pencen , tapi berbeza dengan Alla , dia masih sedia mahu mencurah tenaga selagi jantungnya bisa terus mengepam darah dalam badan.

" I work and everything. I have nothing to do in retirement. Doctor - it is not just a profession, a way of life "

Doctor ❣

17082016
Irbid, Jordan.



No comments: