Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Kanak-Kanak Ribena >

Kenapa ORANG GILA Jarang Sakit?!

Bakteria! Bakteria! Makan tak basuh tangan , bakteria masuk perut nanti. Sakit . "

Inilah antara ayat² azimat yang selalu saya gunakan bila ada orang makan tak basuh tangan ; espeseli makan depan saya.

" Kenapa kalau kita makan tak basuh tangan, kita sakit tapi orang gila yang makan memang tak basuh tangan, makan pulak sisa makanan di tepi² jalan, mereka jarang sakit. Why? "

Saya termenung. Soalan cepu plastik yang tidak diduga.

" Hmm. Sebab dia gila kut, jadi dia pun tak tahu dia sakit. "

" Tak la. Majoriti orang gila tak sakit atau susah jatuh sakit. Teka kenapa ? "

" Hmm.. I have no idea la.. Sebab apa ? Cepat la bagi tahu jawapan. "

Seriyes, baru terfikir jugak. Perut kita sensitif dengan makanan rosak , kotor dan tercemar tapi orang yang kurang waras boleh pulak watlexwatpis selongkar tong sampah cari makanan. Apekah mereka lebih kebal dari manusia yang waras??

" Jawapannya begini...

Sakit manusia itu terletak pada 2 tempat utama. Kebanyakkannya berpunca dari dua tempat utama iaitu sakit dari perut dan sakit yang datang dari psikologi ; depression , anxiety etc yang lantas menjejaskan imuniti badan. " Pelajar Syari'ah ini mula bersyarah kepada saya a.k.a pelajar perubatan.

Peh .

Saya cuma mengangguk. Betul sangat. Tepat dengan fakta sains.

" Perut yang disuap dengan makanan tanpa had ibarat buang sampah ke dalam tong sampah sebenarnya boleh menjemput pelbagai penyakit menjadi teman setia kita. "

" Orang gila, dia tak fikir apa². Otaknya tak sesak nak otakkilat ( baca : brainstorm ) tentang macamana nak langsaikan hutang scholarship , nak fikir bila nak caj handphone , nak kalut masak itu masak ini setiap hari. Hidopnya freedom setiap detik. Yang duduk di Hospital Tanjung Rambutan lagi bahagia dan gumbira "

Oic! Bijaknya ana!! I got it!

" Berbeza dengan kita yang normal , otak selalu sesak nak fikir macam² benda. Bila serabut, kita cepat tertekan. Sistem pertahanan badan mudah menjadi lemah dan bakteria yang cute² dan tak merbahaya mudah saja bertukar jadi musuh yang menyinga bila termasuk dalam badan. Itu sebab badan kita lebih sensitif berbanding badan orang gila. "

That's it. Pengekalan fisiologi badan yang normal bergantung pada otak kita , pada cara fikir kita.

Orang yang positif , tenang dan ceria jarang ditimpa penyakit kerana sistem imuniti yang kuat menjadi kubu kuat dalam menumpaskan makhluk Tuhan yang bersaiz mikro itu dari buat kacau.

Kita tak perlu jadi gila untuk sihat.
Kita cuma perlu urus minda dan cara fikir yang sihat dan harmoni agar jiwa terus tenteram sekaligus kita terhindar dari stress dan imuniti badan bertambah kuad.

Zikir , baca Al-Quran , Qiamulail dan amalan² sunat yang lain adalah terapi mujarab untuk mengapai misi dan visi jiwa sihat agar kita tak mudah masok hospital .

Jom hidup sihat dengan istiqomah memantapkan amalan rohani dan penjagaan kesihatan yang lain !

Semoga terus sihat untuk menjadi petugas Islam yang kompeten, cerdas dan cergas.

:)

Sekiyan, terima kasot.

02092016
Penang International Airport, MY.

Image result for CUTE CHILD think

No comments: