Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Kanak-Kanak Ribena >

Cabaran Beranak Di Luar Negara ; Jordan

Detik yang paling menggetirkan bagi seorang perempuan adalah saat mahu melahirkan anak ketika berjauhan dari keluarga. Tambah-2 jika itu kelahiran pertama. Anak sulung.

Semalam , usai solat Isya' , kakak rumah saya mengetuk pintu bilik . Saya sudah pun ready to sleep , memang dah lompat atas katil. Terlalu penat setelah seharian mengulangkaji subjek elektif untuk imtihan hari Ahad dan Selasa akan datang.

" Dik, tolong tengok-tengokkan handphone akak ya. Akak nak tidur sekejap. Akak bimbang tak sedar kalau Kak Madihan call nanti. "

" Eh? Kenapa dengan Kak Madihan? "

" Maybe dia akan bersalin malam ni. Dia mintak akak temankan.

Yer la, kat Jordan ni, lelaki memang tak boleh masuk langsung labour room walaupun suami kepada patient. "

Dup Dap Dup Dap.

Saya pula yang berdebar.
Orang nak beranak , pastilah kita juga jadi tak keruan.
Emergency case kalau dah memang sakit nak bersalin.
Tak dapat saya bayangkan bagaimana perasaan Kak Madihan dan suaminya saat itu.

Begitulah.
Jauh di rantau orang. Hanya suami menjadi peneman. Keluarga hanya mampu memberi semangat dari tanah air yang jauh.

Bukan mudah untuk menghadapi detik sebegini.
Pastinya saat itu bakal bikin empangan peluh pecah.
Debar. Takut. Excited. Macam-2 ada.

Pastinya pengalaman ini bakal disimpan kemas dalam ingatan dan bakal dibungkus dengan gebar memori long-term untuk dicerita buat sanak-saudara di kampung halaman kelak.

Sudah banyak kali diri ini menyaksikan kakak-2 senior yang bertarung nyawa untuk melahirkan anak di negara orang. Sungguh, mereka begitu kuat. Saya jatuh kagum.

Kalau di Malaysia , tentu ada family yang boleh membantu sedikit-sebanyak.
Suami juga boleh menemani isteri saat baby sudah mahu keluar melihat dunia.
Tapi, tidak di Jordan. Polisi yang ketat memang tak membenarkan lelaki menerobos ke labour room. Jadi, haruslah bersiap sedia prepare apa yang patut sebelum detik climax itu tiba.

Dan bangun pagi ini, saya tanya kakak rumah , " Kak Madihan dah bersalin ke? "

" Belum lagi? Bukaan masih kecil. Doktor suruh balik dulu . "

" Eh? Tak boleh ke stay je hospital. Kesian kan ibu mengandung nak kena ulang-alik pergi hospital. Padahal memang dah hari ni due. "

" Tak boleh. Hospital di Jordan tak bagi stay selagi belum betul-betul sakit. "

Hm.
Tambah satu lagi kesulitan.

Saya letakkan diri saya di posisi kakak tersebut.
Aduhai, bagaimana la mahu kuat?
Tak terjangkau otak nak fikir jauh.
Mungkin naluri keibuanlah yang mungkin memberi badai kekuatan dan ransangan untuk cekal dan berani.

Doa saya , semoga anak yang bakal lahir itu menjadi ulama' kecil yang bakal menceriakan ibu bapanya di dunia dan akhirat.

Biar terbayar jerih-payah si ibu dalam mengandungkannya selama 9 bulan.
Biar terlunas hutang kepada si ayah yang menanti si ibu dalam keadaan berteka-teki lagi sarat kebimbangan.

Mudah-mudahan , lahirnya zuriat itu di bumi anbiya' ini kelak menjadi petanda muncul lagi ulama' pewaris nabi, inshaAllah.

:)

Allahuyusahhil , kak.

19082016
Irbid, Jordan.

Image result for CUTE CHILD STUDY

No comments: