Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Kanak-Kanak Ribena >

Robot Kecil Yang Lincah. Senyum

Bagaikan robot yang berbateri penuh dan diprogram untuk kekal berEnergy,
Kesempatan melawat insan yang bagaikan satria wanita yang gagah perkasa ini mengundang kekaguman di sukma hati.

Kecil sahaja orangnya. Tapi lincah.
Sentiasa berWilling untuk membantu orang lain.

Usai tamat program bersama sahabat halaqah Al-Quran semalam,
Bergegas pula dia menyelesaikan tugasan persatuan hingga lewat malam.
Esoknya pula, sambil menyiapkan tugasan persatuan yang masih berbaki, dia sempat mengambil tender-tanpa-gaji untuk memasak buat teman-2 batch yang akan menghadapi imtihan.
Selepas memasak, berlari pecut pula dia untuk memberi tuition percuma kepada beberapa orang teman lain yang akan exam sehingga ke Asr.

Ingat dia dah nak berehat.
Oh, rupanya tidak!
Pada sebelah petang, sempat pula dia turun menyertai Bengkel Surgery Skill di sebuah pusat latihan perubatan yang agak jauh dari rumahnya. Fuh..

I only think, kalau saya di kasutnya, mungkin dah lemah-lesu-pening2 macam tikus terminum bergelas-gelas nira kelapa.
Tapi, gadis ini maintain dan steady sahaja.
Takjub ! (Highly recommended to anyone yang tengah cari future wife)

Teringat dialog dengannya tadi di dapur,
'Alamak, saya dah lewat nak pergi mengajar orang. Dapur belum kemas. Kita belum solat. Macamana ni??'

Beberapa minit selepas itu, saya masuk kembali ke dapur rumahnya.
LOL. Everything is clear. Dah kemas, bersih dan tip top.
See. Cekap betul budak ni.

And, I learn from her,
Keberkatan masa juga adalah milik Allah.
Dia lah yang berkuasa menjadikan masa itu cukup atau sebaliknya.

"Learn to appreciate time better, and cherish every single opportunity to create memorable moments before the times for Allah close our eyes. Tough but we'll make it through! "


Penat?
Itu pasti.

Tapi,
Al-Qawiy kan ada?

Have faith!

No comments: