Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Kanak-Kanak Ribena >

Siapa je tak serba salah?

Jangan gabra dan hidup-segan-mati-tak mahu (baca: serba salah) untuk hulurkan bantuan pada orang yang betul-2 susah.

Ingat tak cerita Ummu Salamah (isteri Nabi Solla Allahu 'alaihi wa sallam) ? Macamana Allah tukarkan daging pemberian jirannya kepada batu hanya kerana dia tak bagi daging tersebut kepada peminta sedekah yang datang ke rumahnya.

Frankly speaking tak berhabuk macam mat salleh, kalau kita di tempat Ummu Salamah pon komfem 440% kita akan serba salah.

Satu, sebab daging itu hadiah jiran untuk diberi kepada manusia thorbaik fil alam iaitu Rasulullah Solla Allahu 'alaihi wa sallam.

Dua, dalam keadaan dah tak ada stok makanan tambahan even sepaket maggie, datang pula peminta sedekah yang sedang kelaparan.

Siapa je tak serba salah?

Apabila Ummu Salamah decide nak simpan juga daging itu untuk Nabi Solla Allahu 'alaihi wa sallam dan tak beri apa-2 kepada peminta sedekah yang datang, Allah tukarkan daging tersebut kepada batu.

You know what?
Itu adalah cara Allah nak bagi pelajaran.
Allah nak ajar kita supaya aulakan membantu orang yang memerlukan walaupun terpaksa korbankan sesuatu yang istimewa ( daging kutt. Sedap tuh ) untuk orang yang teristimewa ( baginda Nabi Solla Allahu 'alaihi wa sallam )

Jom!
Jadi orang yang panjang tangan dalam memberi,
In shaa Allah, selamanya tak rugi,
Pahala high class Allah bagi,
Selamanya menjadi insan yang disayangi.


No comments: