Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Kanak-Kanak Ribena >

"Mengaji Banyak-2 Lagi.."

Contengan Fesbuk Bertarikh 26 Disember 2014


Zaman sekarang bukan lagi masa nak fikir keseronokan.

Cuti nak tengok movie apa eh?
Dah habis exam, nak qadha novel apa tah?
Petang nanti nak main game sampai level berapa ?

No no.
Kita sekarang sudah pun di fasa 3 akhir zaman.
Kalau pesakit yang ada penyakit cancer tahap 3 pun, dah ketaq lutut, serba-serbi tak senang nak buat segala benda.

Ulama' dah senaraikan pun,
Dah lebih 60 tanda kiamat yang telah pun berlaku.
Tsunami, Gempa, Bunyi Yang Macam-2 dari Alam, Peristiwa Dahsyat yang berlaku di serata dunia.

Segalanya berlaku bukan kebetulan.
Semuanya sudah terlebih dahulu Allah aturkan.

Tapi... Tetap ada yang tak solat.
Tetap ada yang tak tutup aurat.
Tetap ada spesies yang asyik nak fikir liburan semata-mata.Tetap ada.

Padahal,
Zaman kita sekarang, bukan lagi zaman nak fikir tentang pengisian untuk tenangkan jiwa dengan keseronokan. Nak kumpul harta setinggi Everest. Nak bina Istana Sebagaimana Gah nya Istana Sulaiman.

Tak! Pemikiran kita perlu tertumpu pada ilmu.
Setiap masa kena fikirkan ilmu.
Kerana ilmu sahaja perisai penyelamat diri kamu dari segala bahaya akhir zaman. Fitnah.

Sentap saya bila saya tanya soalan kepada seorang senior yang saya terserempak di tepi jalan, 'Kak, macamana kita nak tepis fahaman Ahbash dan dalam masa yang sama kita nak yakinkan bahawa kita ASWJ dan bukannya wahabi.'

Simple jawapan darinya,' Mengaji banyak-2 lagi. '

Terdiam dan sentap.
Kata kunci penting : Ilmu.

Tu je nak cakap.


No comments: