Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Kanak-Kanak Ribena >

" Apa perasaan awak kalau awak dengar pengumuman ? "

" Apa perasaan awak kalau awak dengar pengumuman ? "

Dia tersenyum. Menanti jawapan saya. Bas telah mula bergerak menuju ke Irbid. Kami baru sahaja pulang dari hospital.

" Pengumuman apa ? "

" Pengumuman kelas batal.. ? "

Ala.. Ingat pengumuman tukar status tadi . 😅

" Hm. Menarik la. "

" Menarik je ? "

" Menarikla... Boleh kita study kat rumah. Tak payah pegi JUST. "

" Awak nak tahu tak pasal kak Afiah? "

" Kenapa dengan Kak Afiah ? "

Kak Afiah , pelajar master di Yarmouk anak kelahiran Singapura yang pernah belajar di Syria. Beliau merupakan guru Al-Quran saya ketika first year. Saya belajar Kitab Munir untuk peringkat tamhidi dengannya.

" Kak Afiah pernah cerita . Ada suatu hari dia nak pergi kelas Al-Quran . Dia dah on the way ke sana , tiba -tiba guru Al-Quran dia call cakap kelas batal.

Kak Afiah cerita , dia sedih yang melampau sebab kelas batal. Sampai menangis . "

Saya terdiam. Terkesan. Hebatnya... Berbeza orang yang benar² cintakan ilmu dengan orang yang masih bermain-main dengan ilmu.

" Jauh lagi kan kita nak sampai tahap Kak Afiah tu.. " Dia menyambung . Kali ini, serius rasa terpukul. Benjol.

" Kak Afiah ada cerita lagi . Masa dia nak exam, dia cuma belek / murajaah ( ulang ) topik yang nak masuk exam saja. Yang tak masuk dia tak tengok pun. "

" Lepas tu? "

" Kak Afiah cakap, dia sedih dengan diri sendiri bila dia buat macam tu. Dia tak rasa dia tholibul ilmu, tapi dia rasa dia matluub ilm. ( Bukan penuntut ilmu, tapi hanya mencari ilmu yang dituntut ) "

Allah . Di mana lagi mahu dicari keikhlasan seorang penuntut ilmu seperti beliau ? Jarang² kita dapat bersua .

Minda maklum bahawa orang yang menuntut ilmu, Allah akan mudahkan jalannya menuju ke syurga. Apatah lagi jika ilmu yabg dituntut itu adalah ilmu agama.

Andai sahaja hati kita juga lurus dalam berkehendak kepada ilmu . . .

Image result for cute photography


26122016
Irbid, Jordan

No comments: