Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Kanak-Kanak Ribena >

Bila mengantuk dalam kelas , nak buat apa ??

Bila mengantuk dalam kelas , nak buat apa ??

First day round di department pediatric. Saya datang dengan kepala melelong ke hospital - mengantuk. Tidur agar lewat semalam. Penat jugak baru balik dari Amman.

Mujurlah tak perlu terus panjat hospital untuk round wad. Masuk dewan dulu , ada morning report. Tajuk hari ni — croup and epiglotitis. Saya ambil tempat dalam dewan paling hujung sebelah kiri dan tengah-tengah ; Tempat paling strategik dalam donia untuk tidur.

Doktor sibuk mengambil hudhur ghiab. Dia belum pun memulakan discussion pagi .

Baru group 12 nama yang dipanggil. Group saya no tiga . Lambat lagi , desis hati ini.

BismikaLlahumma ahya wa amut..

Saya terlelap .

Tiba-tiba , doktor panggil nama . " Qasrus "

Dewan sunyi. Tak ada yang mengangkat tangan. Sebab ? Tuan badan sendiri sedang tidur tak sedar diri.

CR yang duduk di hadapan mula bising. Dewan kecoh. Mana Qasrus ??

Dia pusing belakang. Qasrus is sleeping!

Related image

Dia minta orang yang terdekat dengan saya untuk kejutkan . Kak Shahirah kejutkan saya , " Qas, bangun. Doktor dah panggil nama.. "

Saya terbangun bila nama diseru. Terkejut. " Dah panggil nama?? Astaghfirullah.. " Baru tersedar yang saya tertidur .

Pastu, nak buat apa ni ??

Zuhair, pelajar arab paling genius dalam group saya juga menoleh mencari saya. " Qas, ihki na'am. " ( Qasrus , cakap ya pada doktor )

Huh?
Saya masih mamai. Blur.

CR angkat tangan, cakap pada doktor. "Qasrus wujud "

Doktor panggil nama saya sekali lagi. " Qasrus ? "

Semua orang menoleh pada saya. Erk. Okay².

Saya angkat tangan setinggi awan nano dan menjerit , NA'AMMM!

Waw.

Rupanya , selepas saya angkat tangan dan menjerit, terus hilang mengantuk. Hmdulillah. Boleh fokus pada morning report pada hari ini. 💪🏼

Saran saya pada kawan² yang mengantuk dalam kelas, jemputlah praktis benda ni — angkat tangan dan jerit , NA'AMMM! 🙈

Habis morning report, CR datang pada saya.

" Qas, wake up ! Wake up ! Dont sleep . "

😂

26122016
Irbid, Jordan

No comments: