Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Kanak-Kanak Ribena >

D.O.C.T.O.R - Liver Palpation Yang Hancoq

" Diyana , saya bad mood hari ni. "
" Hah? Bad mood? First time awak macam ni. Awak selalunya semangat. "
Round hari ni topik Abdomen. Memang ditunggu, agak excited sebab kemungkinan akan discuss lanjut tentang appendix.
Tapi diri terasa sedikit haru-biru. Lecture notes belum habis dihadam. Baru separuh! Doktor pasti syarah dalam Arab. Kalau tak baca dulu, confirm tumpuan bakal terbabas.
...
" You. Nur Sukaynah Kareem. Why we should exposed pt from nipple ? What you want to see here ? "
" Maybe to see if there is caput medusae ?
" What is caput medusae? " Em. Yang macam orang berambut ular tu.
" Em. Dilated vein. "
" No no no. Hmm. "
" It is because of chronic liver disease . "
" Yes. What kind of liver disease ? "
" Ek. "
Emm. Otak. Cepatlah. Fikir. Fikiiiir.
Bilal yang tengah terbaring tu macam nak bantu saya jawab. Tapi doktor senyapkan dia , " Awak tengah jadi patient , kan ? Jangan cakap apa². Duduk diam². " Adoy.
Dan.. otak berjaya jugak cari jawapan.
" Liver cirrhosis! "
" What is the effect of it ? "
" Dilate the vein! "
Dah la doktor. Kasihanilah daku. Banyak sekali pertanyaan anda. Bertalu-talu. Saya menembak pakai M16 dulu pun masih ada jeda. T-T
Memang sunggoh dia nak test.
" Hah, you. The baby face. What's the effect of liver cirrhosis? The cause? " Doktor point kepada Muhammad. Muka Muhammad seiras Merlin. Dia tiada jerawat, parut, misai dan janggut. Kata doktor, Merlin ni macam budak umur 16 tahun. Sebab itu doktor mengiktiraf beliau sebagai pemilik baby face .
Aku tarik nafas lega. Dah kena tanya banyak ni. So, kemungkinan dah tak kena tanya dah lepas ni, fikirku.
Berharap pula lepas ni doktor akan point Najwi, Diyana dan Sheeda. Mana aci ana sorang saja yang kena. Tak fair. Tak fair.
Em.
Ternyata sangkaanku meleset...
Sampai saat physical examination - palpation
" Hah. You. Taal..! " He pointed at me.
" Me ???! " Ana lagi ?? Again?? T-T
" Yes you. Do organ palpation. "
Habeh aku. Habehh. Darah beku. Muka pucat. Lutut tremor tiba². Superficial palpation boleh tahan. Kalau organ palpitation nak tekan lagumana ?
Dari awal discussion asyik kena point untuk jawab soalan. Budak 3 ketul lagi tu macam happy saja asyik terlepas dari di-point doktor.
Beg diletak atas lantai. Kaki maju ke sebelah kanan patient ( groupmate ) yang bahagian abdomennya sudah terdedah .
Doktor pandang . " You. Why you are so shy ? "
Huh?
Im not shy doctor . I just dont want to touch touch him. Ini bukan patient betul. T-T
Aku geleng. Tak ada jawapan untuk soalannya.
" Why you are shy? You are in Jordan.
Em. Ok. Everyone is shy here . haha "
:3
Ok. Foin.
" You , Nur Sakeynah Kareem . What is the meaning of kareem ? "
" Kareem is.. em.. kareem . Kareem is kareem lah. You know it right ? " 'Mulia' dalam bahasa inggeris apa , wei ? Kenot brain. Dahi berkerut nak cari jawapan. Last² dipulangkan semula pertanyaan.
" Okay. Okay. You know that meaning.
How about Sakeynah. What's the meaning? "
" Calm. "
" Nur ? "
" Light. "
" Okay. Good. She knows her name very well.
Do liver palpation.. "
Liver ??? Alamak! Ini tak baca lagi ! Video pun tak tengok lagi!! Nak buat macamana ni ?!
I touch his right iliac region . Ketaq.
Tau dah ni , memang teknik aku sah² salah. Tapi, Aina Zainal pernah kata ayat ni pada aku suatu masa dahulu — better do then never.
Bedal saja la.
" Salah. Salah. Dah, pi masuk balik . " YEAY!!
Fuhh. Lega ! Doktor point orang lain pula. Salah jugak. Point sorang lagi. Salah jugak.
Akhirnya doktor sendiri yang buat. Beliau sajalah yang paling betul. Cara palpation beliau sangat ber-skill. Hebat doktor ni.
Pointnya, doktor tu cuma nak test pelajarnya.
Kata Nurun Najwa Ahmad Zukri , takut bila dia point. Tapi tetap suka dan boleh gelak sebab doktor tu best!
Kata Diyana Rosli , dialah Doktor Taghlib. Doktor dalam lecture note yang awak baca tu.
Kata Sh Rose Syed Hamid, Yeayy. Saya je paling tak kena point dengan doktor hari ni !
(Ternyata sheeda sangat bahagia hari ini). =')
End of one month introductory course. Ahad ni dah exam. My Bad mood dah totally disappeared. Thanks a lot doctor. You make my day.
Doktor tinggalkan bait terakhirnya kepada kami .
MEDICINE IS SOOOOO HARD.
I HAVE NO LIFE. BUSY WITH JAROHAH. STRESS, NO TIME, NO SOCIAL LIFE BUT I HAVE MONEY.
LIFE IS COOL IF YOU HAVE GOOD SOCIAL LIFE, GOOD TIME AND ENOUGH MONEY.
Gulp.
But this is your choice .
Ini ketetapan Tuhan untuk kamu .
So, this is the best. =')
Bittaufiq guys.

13 Oktober 2016
Irbid, Jordan

No comments: