Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Kanak-Kanak Ribena >

Urinary Tract Infection - Pencegahan

Dia menangis laju. Basah habis pipinya.

Kami baru selesai menunaikan solat maghrib. Belum sempat lagi bukak telekung.

" Eh? Awat ni? "

Lepas disoal siasat, rupanya, dia sakit tulang belakang bahagian neck dan spine, 12 hours duration. Ada SOB , chest pain.

Emergency ni.

Tapi, saya blur, Tak tahu nak buat apa.

" Kejap nak call scorer. Tanya DDX " - Kakak Doktor Tahun 5

" Takpe2 . Kita call saja ambulans , bawa ke Emergency Room kat Hospital Basmah . Esok boleh saya ambil history dia dan present kat doktor " - Aku

" Qasrussss !! "

" Okay². Saya bergurau. Sorry. 😅
Sat saya sambung solat sunat. Minta petunjuk Tuhan "

☺️

Habis semua DDX kami senaraikan ;
MSS Prob / salah posture tidur - Kakak Doktor
Disc compression - Scorer
Tulang sejuk sebab syita' - Aku

Last² bila pergi klinik Ibnu Nafis dan jumpa doktor yang ada tauliah ,
Senang saja doktor tu diagnose.

Urinary Tract Infection .
Jauh menyimpang dari apa yang kami teka. 😂

Sakit belakang tu adalah sebab muscle spasm — Implikasi dari kuman nakal tu.

Nampaklah ilmu kita masih kurang.
Ada ilmu pun lupa nak beramal. Doktor kat hospital dah banyak kali ajar - jangan lupa systemic review. Buat selalu focus history.

Alahai .
Moga doktor yang belum dapat tauliah ini dihempuk keras lagi semangat untuk menimba ilmu medicine.

By the way, seronok juga belajar medik. Boleh teka² sakit orang . Tapi teka kami, buka teka kosong. Teka kami , tekaan berilmu . Biarpun agak kerap menyimpang dari jalan yang lurus. 😅

Tak apa. At least mencuba. :)

Related image

—● Urinary Tract Infection ( UTI ) ; Apa yang anda perlu tahu??

UTI adalah jangkitan saluran kencing yang paling biasa di kalangan wanita berumur 16-40, disebabkan oleh bakteria Escherichia Coli (E. coli).

Berlakunya UTI pada wanita dan lelaki adalah dalam nisbah yang 4:1, yang bermakna ia berlaku sekurang-kurangnya empat kali lebih kerap di kalangan wanita berbanding lelaki. Ini adalah akibat daripada anatomi wanita - kerana perempuan mempunyai urethras lebih pendek.

Kenapa ia bahaya?

Adakala, kuman-kuman boleh merebak dari pundi kencing melalui salah satu ureter (iaitu saluran kencing dari pundi kencing ke buah pinggang) dan mengakibatkan jangkitan yang lebih teruk pada buah pinggang (pyelonephritis).

Sekali-sekala, Jangkitan Saluran Kencing boleh merebak ke dalam darah (sepsis), mengakibatkan komplikasi yang lebih teruk dan mungkin juga membawa kematian.

Bagaimana mahu cegah?

First.

Mengamalkan kebersihan diri dan bilik mandi yang baik (mengelap dari depan ke belakang, basuh dengan betul, mengambil pancuran biasa dan bukannya mandi, dan lain-lain.)

Second.

Minum air dan membuang air kecil selepas hubungan seks untuk mengusir bakteria

Third.

Pakai seluar dalam yang diperbuat daripada kain kapas. (e.g. kapas - untuk membenarkan laluan udara)

Forth

Minum lebih air iaitu sekurang-kurangnya 8 gelas sehari untuk menyingkirkan bakteria daripada sistem kencing.

Fifth

Elakkan menahan kencing (membiarkan pundi kencing penuh akan menggalakkan pembiakan bakteria dalam air kencing yang lama bertakung di dalam pundi kencing)

Sixth

Cuci & lap kering bahagian sulit dengan pergerakan dari atas menghala ke bawah (vagina ke anus) terutama selepas membuang air besar. Pastikan bahagian sulit sentiasa dalam keadaan kering.

Seventh

Pakai seluar/jeans yang agak longgar untuk memastikan bahagian sulit sentiasa kering.

Eighth

Elakkan penggunaan produk feminin yang boleh memberi kesan iritasi pada salur kencing.
Gunakan produk feminin yang lembut & bebas pewangi.

Nineth

Bagi wanita yang mengawal kesuburan, elakkan mengguna kaedah diafram & penggunaan spermisid kerana kedua-dua kaedah ini didapati berisiko mendedahkan wanita terhadap jangkitan trek urinari. Pilih kaedah perancang kesuburan yang lain.

:)

Mencegah lebih baik dari merawat. Have a good health , guys :)

06122016
Irbid, Jordan

No comments: