Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Kanak-Kanak Ribena >

Bila DOCTOR juga Mahu Pitam

" Saya rasa nak pitam. Gelaplah.. " Kawan di sebelah berbisik.

Alamak!

Garu kepala.

Image result for photography great

Dah tu, nak buat apa ni?

Doktor pulak nak pitam. Nak pitam pulak depan pesakit.

Saya sedang ambil history patient di hospital . Patient ada masalah kidney . Elevated K level. Uzur sangat mak cik ni.

Kawan saya ini pulak sedang mengandung anak pertama. Baru 3 bulan.

Mata saya melilau cari kerusi. Aim satu kerusi kosong sebelah katil patient.

" Dah , duduk situ. Jangan diri lama-lama. Bagi saya beg awak. "

" Takpe la. Saya keluar je dari wad ni. Stay kat luar. "

" Nope. Duduk je sini. " Saya keluarkan air dari begnya .

Dia duduk. Mata dah terpejam. " Em. Telinga saya takleh dengar la. Mata pulak gelap. "

Saya gigit jari. Tak tahu nak buat macamana.

" Minum dulu air. Mungkin lepas ni better. " Saya hulur botol air kepadanya.

Sementara tu, patient yang terbaring dah kehairanan melihat kawan saya. Aik..?? Aku patient ka atau dia yang patient ?? Kata suara hati patient tu. ( Ini saya terjemah dari pandangan mata dia )

" Dia sedang hamil. " Saya jelaskan keadaan kawan saya tu.

Patient mengangguk faham.

" Kalau dah tak sihat, kenapa datang jugak hospital. Rehatla kat rumah "

Saya tersenyum mendengar saranannya. " Tanggungjawab kami untuk hadir ke rotation di hospital. Kami pelajar . Lagipun ada hudhur ghiab yang diambil. Kami tak boleh skip sesuka hati. "

Dia angguk. Faham.

" Makan orange tak ? Saya ada orange . "

Dia tarik laci kabinet di sebelah katil. Dikeluarkan sebiji orange ( limau la sebenarnya ) dan serahkan pada kawan saya tu. Serba-salah dia nak ambik.

Lepas makan 2-3 ulas, dia semakin okay. Stabil.

Hip hip horrey.

Hmdulillah.

Nasib dah okay. Serius saya taktau nak buat apa kalau tetiba kawan saya pengsan. Tak belajaq lagi cara manage orang pitam. 😅

Itulah kami.
Walaupun namanya doktor , kami juga manusia.
Orang lain sakit, kami juga sakit. Kami tidak kebal dari masalah kesihatan . Kami juga punya turun naik status sihatnya.

Kadang, anda boleh tengok doktor yang pegang sapu tangan sepanjang masa sambil ambil history patient atau pakai mask walaupun dia bukan masuk bilik isolation atau bilik OT .

Kadang, anda boleh dengar juga doktor terbatuk-batuk keras sambil bersin berkali-kali ketika dia menziarahi setiap katil patient untuk follow up kesihatan mereka.

Kadang, anda boleh lihat mata merah seorang doktor, kejap pejam kejap celik dengan muka yang sangat letih tapi dia masih berjalan sana sini meninjau setiap pesakit di hospital .

Biarpun sakit, tetap komitmen kerja tidak diabaikan.
Kerana sometimes they believe that patients are more important than themselves. They dont hesitate to sacrifice their time to provide good care for every patients they have.

Life is a struggle. Everyone's life is different, everybody has to face their own struggles. Our life is not over until it over.

Kami sebagai para doktor .
We just need to keep moving on and just do our best. We put our faith in Allah so we are ready for anything. Our source of strength - Allah - who always be there. He always hold us no matter what and He will never ever leave .

We have faith in Allah. With more faith , Allah will makes it easy. We are all seeking His redha, albeit the rather complicated and challenging path.

He knows best :)

08122016
Irbid, Jordan

No comments: