Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Firdausi Itu Impianku. Hidupku Adalah Untuk Allah. Doakan aku, kawan !

Kanak-Kanak Ribena >

" Macamana Nak Tarik Non-muslim Pada Islam ? "

" Macamana nak tarik non-muslim pada Islam ? "
Pertama kali saya bertaamul dengan non-muslim adalah ketika masuk kelas intensif bahasa Inggeris masa darjah 6. Only me, muslim. Only me, year 6. Yang lain semua chinese, lower than 12 years old.

Masa tu, I never know about all of those stuff ; da'wah? TarbiyaH? or etc. Nope. Never at all. Dan sekarang rasa menyesal sangat sebab terfikir masa boleh 'masuk' dengan adik-2 chinese tu semua sebenarnya masa yang terbaik untuk play a role as a da'ie.

Allah bagi peluang kedua. Selepas gagal masuk DQ, terpaksa la heret kaki ke PLKN dalam hati separuh rela. But, I appreciate that moment very well. Berpeluang kenal dengan ramai teman-teman Chinese dan Indian yang sangat mengkagumkan . Disiplin, kesungguhan, peribadi dan ihtirom kepada jurulatih. Mantiap.

I tried my best to show them what we call 'qudwah'. Solat awal waktu, jaga masa, jaga pakaian, jaga tingkah laku dan sentiasa awasi kata-kata. Pendek kata, modul PLKN 'Menampilkan yang terbaik dari diri sendiri' tu memang saya pulun praktik.

Paling menggembirakan apabila ada seorang Chinese beragama kristian yang kelihatan cenderung dan suka melihat solat jemaah di surau. Setiap kali waktu solat, dia akan kenakan selendang yang dipinjam dari kawan muslimnya dan follow wirawati muslim ke surau.

Memegang mandat sebagai Ketua Agama Islam Wirawati, faham faham lah. Memang selalu saya menjadi sasaran pertanyaan bertubi-tubi. Barangkali depa ni ingat aku mufti.

Tapi sedikit terkilan dan tersentak apabila pernah dia bertanya, kenapa muslim sendiri ada yang skip solat. Ada yang pakai ketat-2. Ada yang mengendap akhowat.

Bisu. Tiada jawapan untuknya. Bimbang hati ini takut-2 dia jadi tawar hati pada Islam. Tambah lagi bila dapat makluman yang mak ayahnya benarkan dia menganut apa-2 agama asalkan bukan Islam. They said Islam is bad. Allahu.. T-T

The problem is not Islam, but the people yang mengaku diri muslim tapi bertingkah laku macam King Kong.

After all, kita tak boleh paksa non-muslim pada agama kita, kita hanya boleh invite mereka pada agama kita.

Invitation is da'wah. Bila sebut tentang invitation, people can accept or refuse. Hatta, Rasulullah pun tak ada kuasa untuk memaksa orang kepada Islam. Yang kita boleh buat, da'wah.

Nah, semuanya itu atas diri kita. Da'wah yanng terbaik apabila kita tampilkan qudwah pada zahir kita, pakaikan pakaian akhlak yang sempurna, mahkotakan keizzahan sebagai Islam dalam peribadi kita.

That is. May Allah shows us the best way how to life as a true muslim. May He makes us as a Menara Hidayah to others.

Biidznillah :)

01032016
Syimali, Irbid, Jordan

Image result for beautiful photography

No comments: